I dette nyhedsbrev giver Elmann et overblik over de regler, der gælder for, at investorer kan udnytte muligheden for at foretage skattefradrag i deres investeringer i små og mellemstore virksomheder.
Hvilke personer er omfattet af investorfradragsloven?
Investorfradragsloven finder som udgangspunkt alene anvendelse på personer, der er fuldt skattepligtige efter kildeskatteloven. Det er således kun fysiske personer, der er fuldt skattepligtige i Danmark, som kan fradrage investeringer i visse små og mellemstore virksomheder ved opgørelse af deres skattepligtige indkomst.
Fysiske personer, der udøver erhverv med fast driftssted i Danmark (dvs. begrænset skattepligtige personer) kan dog også opnå skattefradrag, forudsat at deres investering kan henføres til den erhvervsmæssige virksomhed, der udøves fra det faste driftssted i Danmark.
I det følgende refereres fuldt og begrænset skattepligtige personer til som ”investorer”.
Hvilke investeringer er omfattet af investorfradragsloven?
Direkte og indirekte erhvervelse
En investering kan foretages enten via direkte investeringer i andele (som defineret nedenfor) i det pågældende målselskab (direkte erhvervelse) eller ved kontant indskud i en investorfradragsfond (indirekte erhvervelse).
Ved en indirekte investering er det en betingelse, at investorfradragsfonden har tilladelse som selvforvaltende fond, eller at fonden forvaltes af en forvalter med tilladelse efter FAIF-loven, samt at fonden anvender de indskudte kontante midler til at erhverve andele i målselskaber.
Erhvervelse af andele i et målselskab
Det er en betingelse i forbindelse med såvel direkte som indirekte erhvervelser af andele i et målselskab, at andelene i målselskabet erhverves mod fuld kontant betaling. Ved fuld kontant betaling forstås enten i) tegning af andele ved stiftelsen af målselskabet, ii) ved en senere kapitalforhøjelse eller iii) erhvervelse af allerede udstedte andele i et selskab, som ikke tidligere har drevet erhvervsmæssig virksomhed, og såfremt egenkapitalen i målselskabet har henstået som et ubehæftet kontant indestående i et pengeinstitut.
Hvilke små og mellemstore virksomheder er omfattet af investorfradragsloven?
Ved målselskaber forstås i) aktie- og anpartsselskaber, ii) andre selskaber, i hvilken ingen af selskabsdeltagerne hæfter personligt for selskabets forpligtelser, og som fordeler overskud i forhold til selskabsdeltagernes indskudte kapital, iii) andre registrerede selskaber med begrænset ansvar og iv) visse sparekasser, andelskasser og foreninger. De forskellige typer ejerandelene i ovennævnte selskaber refereres i det følgende til som ”andele”.
Der gælder endvidere en række andre betingelser, som alle skal være opfyldt før, at ovenstående typer af målselskaber omfattes af investorfradragsloven. Disse betingelser omfatter bland andet i) at målselskabet skal være hjemmehørende i Danmark, EU-/EØS-land, på Færøerne, i Grønland eller i en stat, med hvilken der er indgået aftale om udveksling af skatteoplysninger med Danmark, ii) at målselskabet skal være fuldt skattepligtigt i Danmark, og iii) at målselskabet – som udgangspunkt – skal befinde sig i en opstarts- eller vækstfase.
Opstarts- eller vækstfase
Et målselskab anses for at befinde sig i en opstartsfase, hvis selskabet har været aktivt på et marked i mindre end syv år efter sit første kommercielle salg.
Et målselskab anses for at være i en vækstfase, hvis selskabet har brug for et første kapitalindskud, som er større end 50 % af den gennemsnitlige årsomsætning i de foregående 5 år. Denne gennemsnitlige årsomsætning skal beregnes på grundlag af en forretningsplan, der er udarbejdet med henblik på at trænge ind på et nyt produktmarked eller geografisk marked.
Opfølgende (ny) investering i målselskabet
Selv om et selskab ikke befinder sig i en opstarts- eller vækstfase, anses et selskab alligevel for at være et målselskab ved en direkte eller indirekte erhvervelse af andele, såfremt den direkte eller indirekte erhvervelse sker som en opfølgende erhvervelse, og såfremt følgende betingelser er opfyldt:
- den direkte eller indirekte erhvervelse af andele skal ske som en opfølgende erhvervelse i forlængelse af den oprindeligt foretagne direkte eller indirekte erhvervelse,
- den oprindeligt foretagne direkte eller indirekte erhvervelse skal være foretaget på et tidspunkt, hvor målselskabet ifølge en af revisor afgivet erklæring opfyldte betingelserne, som er refereret til i dette afsnit, og
- muligheden for at foretage skattefradrag i den opfølgende investering skal fremgå af den oprindelige forretningsplan, som udtrykkeligt omhandler muligheden for at foretage opfølgende investeringer (evt. en investeringsaftale).
Denne mulighed er særlig relevant i de situationer, hvor det kommercielt giver mest mening for den pågældende investor, at hele investeringen ikke gennemføres straks, men eksempelvis fordeles i investeringsrunder. Sådanne kommercielle forhold omfatter blandt andet investeringer i virksomheder, som forventes at have betydelige udviklingsomkostninger i en længere årrække, og hvor investeringen af den nødvendige kapital forudsættes at skulle ske i runder, således at investoren får mulighed for at sikre sig, at virksomheden udvikler sig som forudsat.
I en sådan situation er der en direkte sammenhæng med den oprindeligt foretagne investering, hvorfor investoren kan foretage skattefradrag for den senere opfølgende investering til trods for, at målselskabet på det senere tidspunkt ikke pr. definition befinder sig i en opstarts- og vækstfase.
Opgørelsen og størrelsen af skattefradraget
Et skattefradrag skal opgøres på grundlag af investorens anskaffelsessum i overensstemmelse med aktieavancebeskatningsloven. Det medfører, at grundlaget for skattefradraget udgøres af det beløb, som de pågældende andele erhverves for med tillæg af eventuelle hermed afholdte omkostninger. Sådanne omkostninger omfatter eksempelvis revisorudgifter og honorar til advokat og finansielle rådgivere.
Skattefradraget udgør 59 % af anskaffelsessummen for både direkte og indirekte investeringer. Fradraget ved direkte investeringer kan højst beregnes på grundlag af en anskaffelsessum på DKK 400.000,00 i 2022 (satsen stiger til DKK 800.000,00 i 2023 og senere indkomstår). Fradraget ved indirekte erhvervelser kan højst beregnes på grundlag af en anskaffelsessum på DKK 125.000,00 i 2022 (satsen stiger til DKK 250.000,00 i 2023 og senere indkomstår).
Fradraget foretages som et ligningsmæssigt fradrag med en skatteværdi på ca. 30 %. Fradraget gives derfor i investorens skattepligtige indkomst, og således ikke i den personlige indkomst eller i kapitalindkomsten.
Det er muligt at opnå fradrag for både direkte investeringer og investeringer gennem investorfradragsfonde (indirekte erhvervelse) i samme indkomstår.
Eventuel genbeskatning?
Ved genbeskatning forstås beskatning af en investorens tidligere foretagne skattefradrag i det indkomstår, hvori den omstændighed, der udløser genbeskatningen, er indtruffet.
Genbeskatning indtræder, hvis investoren inden for en periode på tre år efter erhvervelsen af andele, som har dannet grundlag for et skattefradrag ved en direkte erhvervelse, i) afstår andele i målselskabet eller ii) overdrager aktiver til målselskabet (det er alene muligt at gennemføre investeringer ved kontantindskud – ikke ved apportindskud).
Der skal endvidere ske genbeskatning, hvis målselskabets virksomhed inden for en periode på tre (3) år efter investeringen i overvejende grad består i passiv kapitalanbringelse (pengetanksregel).
Det beløb, der skal indgå i beregningen af genbeskatning, udgøres af det faktisk foretagne skattefradrag med tillæg af en rente på tre (3) % af skattefradraget for hvert år fra udløbet af det indkomstår, hvori fradraget er foretaget, og indtil udløbet af det indkomstår, hvori genbeskatningen skal ske.
Eksempel
En investor gennemfører en investering i andele i et målselskab med en samlet anskaffelsessum på DKK 300.000,00 i 2019. Investorens skattefradrag udgør DKK 177.000,00. Investoren afstår andelene i 2021. Afståelsen af andelene i 2021 udløser genbeskatning, og skattefradraget på DKK 177.000,00 (svarende til 59 % investeringen) skal tillægges 3 % pr. år, for hvilke der skal medregnes procenttillæg, dvs. 2019 og 2020.
Ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst i 2021 skal der som følge af reglerne om genbeskatning medregnes DKK 187.620,00 ((177.000,00 x 0,03) + (177.000,00 x 0,03) + 177.000,00 = 187.620,00).
Investorens afsluttende forpligtelse til at give meddelelse om skattefradraget
Afslutningsvist bemærkes, at det er en forudsætning for at kunne opnå skattefradrag i overensstemmelse med investorfradragsloven, at følgende tre (3) betingelser også er opfyldte:
- Investoren skal inden udløbet af det kalenderår, hvor der foretages en direkte og/eller indirekte erhvervelse, skriftligt oplyse målselskabet henholdsvis investorfradragsfonden, at investoren vil foretage skattefradrag for sin investering.
- Investoren skal samtidig oplyse målselskabet henholdsvis investorfradragsfonden om, i hvilket omfang fradraget ønskes taget.
- Målselskabet henholdsvis investorfradragsfonden er herefter forpligtet til at indberette oplysningerne til told- og skatteforvaltningen.
Elmanns bemærkninger
I takt med et voksende antal opstarts- og vækstvirksomheder i Danmark, giver investorfradragsloven efter Elmanns vurdering god mulighed for styrke denne iværksætterkultur samt mulighed for lettere at fremskaffe risikovillig kapital til opstarts- og vækstvirksomheder fra fysiske personer, idet en investor kan opnå et betydeligt skattemæssigt fradrag for sin investering.
Elmanns M&A/Capital Market-afdeling står til rådighed med juridisk rådgivning vedrørende investorfradragsloven og bistår med en vurdering af, om betingelserne for skattefradrag er opfyldt.