Håndtering af intern viden
Som udsteder er det vigtigt at have styr på håndteringen af intern viden. Effektiv håndtering opnås b.la. gennem insiderlister, som vi tidligere har skrevet om her.
Hvad er intern viden?
Intern viden er defineret i markedsmisbrugsforordningen (”MAR”) artikel 7, stk. 1, litra a som:
- specifik viden,
- som direkte eller indirekte vedrører en eller flere udstedere eller et eller flere finansielle instrumenter,
- som ikke er blevet offentliggjort, og
- som mærkbart ville kunne påvirke kursen på disse finansielle instrumenter eller heraf afledte instrumenter, hvis den blev offentliggjort.
Ved ”specifik viden” forstås forhold, der foreligger, eller som med rimelighed kan forventes at komme til at foreligge, hvis de pågældende forhold er tilstrækkeligt præcise til, at der kan udledes en konklusion iht. forholdenes indvirkning på kurserne på de finansielle instrumenter.
Hvornår et forhold kan forventes at foreligge, i relation til overgangen til specifik viden, vil altid bero på en konkret vurdering.
Spørgsmålet er herefter, hvornår en specifik viden vil have ”mærkbar” indvirkning på kursen. Her lægges der vægt på, hvad en almindeligt fornuftig investor antageligt lægger til grund i sin investeringsbeslutning. Typiske faktorer kunne være:
- forholdets forventede betydning ift. udstederens samlede aktivitet,
- tidligere erfaringer med kurspåvirkning,
- investeringsanalyser, der viser at kursen kan blive påvirket,
- hvis tilsvarende oplysninger tidligere er blevet behandlet som intern viden.
Forbuddet mod insiderhandel
Insiderhandel består i, at en aktør (køber eller sælger af aktier på børsen) på markedet misbruger en viden, som denne er kommet i besiddelse af, men som endnu ikke er kommet markedet til kundskab. Med andre ord, handles der på baggrund af viden, som ikke er offentligt tilgængelig, hvorfor der er risiko for opnåelse af en uhensigtsmæssig fordel.
Når en person har en informationsfordel, i form af intern viden, er det forbudt at udnytte denne viden til at foretage handler på markedet eller over-the-counter (”OTC”). Dette følger af MAR artikel 14, som både omfatter aktiviteter i form af (i) erhvervelse og (ii) afhændelse, uagtet af om dette sker direkte eller indirekte, gennem fx anbefalinger til tredjemand.
Hvis en person har afgivet en handelsordre, og efterfølgende er kommet i besiddelse af intern viden, og som konsekvens heraf ændrer den pågældende handelsordre, vil dette også udgøre insiderhandel.
Insiderhandel straffes med bøde eller fængsel op til et år og seks måneder. Forbuddet gælder alle personer, der måtte besidde intern viden, uagtet optagelse på udsteders insiderliste. I september 2023, blev en direktør i et målselskab idømt 40 dages ubetinget fængsel, på baggrund af insiderhandel. Det selskab, hvori direktøren var ansat, stod til at blive opkøbt af et børsnoteret selskab. Idet direktøren havde deltaget i forhandlingerne, var han i besiddelse af intern viden. Denne interne viden anvendte direktøren, således han dagen før offentliggørelsen af overtagelsen, havde købt aktier i køberselskabet for ca. kr. 200.000. Ved udnyttelse af den interne viden, opnåede direktøren en besparelse på mindst kr. 7.383, ift. Aktiernes kursværdi efter offentliggørelsen af den interne viden.
Denne sag understreger, at alvoren af forbuddet mod insiderhandel ikke er til at tage fejl af.
Hvem betragtes som insidere?
Som insidere betragtes personer, der har adgang til intern viden. Dette gælder både personer, som regelmæssigt har adgang til intern viden – herunder f.eks. udsteders ledelse – og personer som kun i enkeltstående tilfælde besidder intern viden.
Ønsker du at vide mere, er du velkommen til at kontakte advokat og partner Søren Ingerslev på tlf. (+45) 33 34 78 03 eller pr. mail si@elmann.dk eller advokat og partner Jakob Schnack på tlf. (+45) 42 50 96 00 eller pr. mail jas@elmann.dk.